Share

Научно доказани резултати

Термален център Балъклъ е един от водещите претенденти да се превърне във всеобщо признат лечебен и туристически център с международно значение. Нещо повече, курортът е награден със сертификат от Здравното Министерство в Турция поради своите изключителни лечебни преимущества при лечението на псориазиса.

Проведени са няколко научни изследвания през последното десетилетие във връзка с лечението на псориазис в термалния спа център Балъклъ. През юни 1993 година се провежда национален симпозиум в Кангал, където предмет на обсъждане е изследването на лечебните качества на извора. През 2000 година обобщение на изследването, отнасящо се до малка група пациенти, които са били изследвани, е публикувано в Журналът по Дерматология, разкриващо че след 21 ден на лечение 57,14 % от пациентите напълно се възстановяват и 42,85 % от тях частично. Неотдавна проведено изследване от д-р Мартин Грасберг от Медицинския университет във Виена, установява очевидни подобрения за повече от 70% от пациентите и време на ремисия над 8 месеца.

Доктори и учени от цял свят се произнасят благосклонно за лечебните свойства на термалния извор в Кангал. Проф. Д-р Седат Йозчелик, който е изследвал извора в продължение на 20 години, напълно вярва в неговите целебни качества и е убеден че времето на ремисия при някои пациенти може да се удължи до 2 години. Според проучванията му, пациенти, които са идвали на извора, са били клинично излекувани след престой от една до три седмици. Д-р Тим Клейтън, консултант-дерматолог в детската болница Alder Hey в Ливърпул, споделя, че лечението е безопасно. Според него, лечението на псориазис с риби е интересен новаторски подход за облекчаване на псориазис в по-тежка форма, който способства за подобряване повърхността на кожата.

Отзиви на пациенти

Много пациенти, страдащи от псориазис, твърдят, че термалният извор наистина действа. В интервю, публикувано в Лондонския Дейли Мейл, Майкъл Шорт от Белфаст споделя, че усещането когато рибата те докосне е странно, и въпреки това, сега той им е изключително благодарен. Интервю с пациент, публикувано в списание Image, разкрива, че малките риби от Кангал успяват там, където науката напълно се проваля. В същата статия се говори за пациентка, която след 21-дневно лечение в басейна напълно се излекува от плаките, покриващи тялото й точно под скалпа. Повечето пациенти забелязват голямо подобрение в състоянието на кожата си, други споделят, че рибите от Кангал им предоставят облекчение и засилват вярата им, че съвсем скоро кожата им ще изглежда фантастично и най-важното – те връщат усмивката в живота им.

Предимствата на метода на лечение с риби

Пациенти с хронични, упорити заболявания са склонни да търсят помощ от разнообразни алтернативни източници, от стероидни кремове и UV лечение до китайски билки и акупунктура, като сред най-ефективните и чудновати методи си остава лечението, предоставено от д-р fish, обитаващ термалния извор Балъклъ в близост до Кангал, Турция.

По-долу Ви предлагаме 7 силни аргумента относно това, защо трябва да се подложите на 21-дневно лечение в термален спа център Балъклъ.

1) Напълно природно лечение - без странични ефекти в напълно чиста околна среда. Това предлага лечението с риби в Кангал. Физическият контакт с д-р fish има благотворен ефект върху кожата, така както и слънцето, водата, термалните извори и чистия въздух. Не са необходими медикаменти по време на лечението.
2) Научно доказани резултати от 21 -дневния курс на лечение в лечебния център на Кангал, разкриващи, че 57% от пациентите напълно се възстановяват от някои от най-острите форми на псориазис-вулгарис. Защо и Вие да не сте един от тях?
3) Балнеотерапия - Включвайки лечебни процедури, базирани на употребата на вода от термалните горещи извори, която е богатата на селен, химичен елемент познат с добрия си ефект върху атопичния дерматит, пъпки, екземи, пигментация по кожата, лунички, възпаления и псориазис, както и косопад, спечелил с право прозвището си ” лек за кожата”.
4) Климатотерапия - Слънчевата светлина и водата са природни средства за терапия, които могат да подобрят състоянието на хора с псориазис и/или псориатичен артрит. 80% от хората, които се подлагат редовно на слънчева светлина и прякото влияние на естествени ултравиолетова радиация, се радват на подобрение или изчистване на плаките от псориазис. Водата може да помогне при по-леки форми на псориазис. Високата надморска височина на курорта и заобикалящата околна среда осигуряват океан от свеж въздух.
5) Психологически ефект - В допълнение на ползите от хидротерапията и терапията с естествени UV лъчи, има и психологически елемент, който има важна роля в процеса на възстановяване за пациента. Терапевтичният масаж на д-р fish , насладата от слънчевите лъчи, джакузи-ефектът в басейните и преживяването, че сте в напълно различна среда също могат да допринесат за начина, по който тялото Ви реагира на лечението и към цялостния Ви тонус.
6) Почистващ ефект - Ексфолирането е ключова част при всяко лечение на кожата. Не само болни, но и здрави пациенти, посещават д-р fish за консултация. Хора със здрава кожа също могат да се възползват от рибите, които премахват хипер-кератинизираните части от кожата.
7) Реверсия на Феноменът Koebner - The Koebner phenomenon, also called the "Koebner response" or the "isomorphic response", refers to skin lesions appearing on lines of trauma, possibly resulting from either a linear exposure or irritation. The fish treatment has surprisingly being noticed to reverse this effect and provide positive healing skin reaction.

Много модерни центрове и клиники по целия свят (Япония , Китай, САЩ и Европа) са правили опити да „осиновят” д-р fish, като отглеждат рибите в изкуствени басейни, предлагайки разкрасителни спа процедури и лечение на псориазис ”у дома”. Истината е , че уникалните условия, намиращи се в термалния спа-център Балъклъ, трудно могат да се възпроизведат. Именно споменатата по-горе комбинация от всички фактори е това, което създава синергитичният ефект на лечение, който не може другаде да бъде постигнат.

Резервирай лечебен пакет от тук